KORZYŚCI PRZEMAWIAJĄCE ZA STOSOWANIEM ZASAD EKO OGRODNICTWA
Eko ogrodnictwo stanowi racjonalny wybór wykorzystania potencjału tkwiącego w naszym otoczeniu. Jeżeli posiadamy niewielki nawet kawałek gruntu, możemy wykorzystać go w celu stworzenia bliskiej naturze przestrzeni, które za naszą pracę odwdzięczy się wyjątkowa urodą zieleni i darami dla naszego zdrowia. Pyszne, bogate w witaminy owoce i warzywa, oraz pachnące i świeże zioła to produkty coraz rzadziej dostępne na półkach sklepowych. W naszym ogrodzie możemy wyhodować lepsze jedzenie za niższą cenę. Zmniejszamy w ten sposób potrzebę korzystania z produktów systemu masowej produkcji, odpowiedzialnego za degradacje środowiska i niszczenie ekosystemów. Aspekt ekonomiczny jest tu niezwykle istotny, oszczędzamy na żywności, ale i na utylizacji śmieci, których organiczną część po prostu kompostujemy.
Prowadzenie zdrowego trybu życia oznacza szczególną dbałość o trzy zależne od nas podstawowe filary naszego zdrowia: wysiłek fizyczny, odpowiednia żywność i komfort psychiczny. Prowadzenie ogrodu jest praktykowaną od wieków formą dbałości o swój komfort życia. Praca w ogrodzie, na świeżym powietrzu, wpływa pozytywnie na układ krwionośny, immunologiczny, hormonalny oraz wzmacnia mięśnie i ścięgna. Ruch powoduje wytwarzanie endorfin- hormonów szczęścia, które obniżają napięcie i wprawiają w dobre nastój. Nasze wysiłki nagradzane są najzdrowszą, nieskażoną, organiczną żywnością. Fizyczna praca w ogrodzie to bezpośredni kontakt z naturą, który sprzyja wyciszeniu i spotkaniu z samym sobą. Za przykład można podać klasztory buddyjskie, gdzie praca w ogrodzie stanowi ważny element praktyki prowadzącej do pełnego uspokojenia umysłu, uwolnienia go od lęku i złości.
Wewnętrzny spokój, wyzbycie się chciwości i egoizmu to także szacunek dla świata, przyrody i całego życia. Ogród to nie tylko nasze dobro, to także miejsce życia zwierząt, część korytarza ekologicznego, a także drobna część wielkiej fabryki czystego powietrza. To nasza niezgoda na bezmyślną eksploatacje i niszczenie przyrody.
ELEMENTY SKŁADOWE OGRODU EKOLOGICZNEGO
1. Kompostownik – stanowi serce układu, pompę obiegu materii w ogrodzie. Kojarzony ze śmieciami i przykrym zapachem w istocie nie jest uciążliwy. W poprawnie używanym kompostowniku nie zachodzą procesy gnilne, powodujące wydzielanie gazów takich jak metan, siarkowodór czy amoniak. W istocie kompostowanie polega na tlenowej mineralizacji odpadów, tzn. butwieniu, które przeprowadzają bakterie i grzyby przy odpowiednich warunkach wilgotnościowych, gazowych i wysokiej temperaturze. Butwieniu towarzyszy zwykle zapach próchnicznej gleby i ściółki leśnej. Do kompostowania używamy biomasy: organicznych śmieci, opadłych liści, skoszonej trawy, odchodów zwierząt roślinożernych a nawet skorupek jaj. W celu uzyskania kompostu o określonych proporcjach chemicznych dodaje się czasem mączek skalnych lub pochodzenia zwierzęcego.
2. Warzywnik – podstawą uprawy warzyw w ogrodzie ekologicznym jest odpowiednie przygotowanie podłoża i zmianowanie. Zmianowanie (płodozmian) to coroczna rotacja typu roślin uprawianych na jednym stanowisku. Warzywa uprawia się w kwaterach oddzielonych ścieżkami, służą one do wydzielania kolejnych etapów zmianowania. Dla wygody często stosuje się kwatery podwyższane z ścieżkami z twardej nawierzchni. Na jednej kwaterze rośnie zazwyczaj kilka gatunków roślin, które wzajemnie wzmacniają swój rozwój. Przykładem takiej uprawy współrzędnej jest połączenie cebuli i marchwi lub kapusty i selera. W zagonach często znajdziemy także zioła odstraszające szkodniki lub wzbogacające smak warzyw.
3. Strefa uprawy stałej – część roślin w ogrodzie nie wymaga zmianowania i tak częstych prac ziemnych jak warzywa. Drzewa, krzewy i krzewinki oraz pnącza możemy zgromadzić na j ednej przestrzeni pamiętając o allelopatii. Różnorodność roślin sprzyja tworzeniu kompozycji ogrodowej. Zależnie od zapotrzebowania na owoce możemy wprowadzić mniej lub więcej roślin ozdobnych. Dobrym pomysłem jest także zastosowanie rabat z ozdobnymi roślinami odstraszającymi szkodniki, takimi jak aksamitka, kosmos czy nagietek.
4. Ogród ziołowy – możliwości zastosowania ziół w kuchni, leczeniu lub produkcji preparatów przydatnych w ogrodzie są olbrzymie. Zależnie od naszej wiedzy i potrzep ziołownik może przybrać formę od niewielkiej rabatki do dużego, niezwykle ozdobnego parteru ogrodowego. Warto poznać wiedzę o ziołach zgłębianą od tysięcy lat i wykorzystać ją w codziennym życiu.
5. Szklarnia – szklarnia stanowi odpowiednik ogrodu zimowego w ogrodzie ozdobnym. Służy do uprawy ciepłolubnych odmian roślin i przedłuża sezon wegetacyjny. W szklarni możemy w optymalnych warunkach rozmnażać siewki roślin, które później rozsadzamy w ogrodzie lub przechować zimą rośliny uprawiane w pojemnikach.
6. Pomieszczenie gospodarcze – może to być niewielki budynek, lub pomieszczenie wygospodarowane w domu. Służy ono do przechowywania narzędzi, ubrań roboczych, pojemników oraz nasion i preparatów używanych w ogrodzie. Warto zadbać o odpowiednie przewietrzenie i regulacje wilgotności w pomieszczeniu, szczególnie jeżeli suszymy w nim rośliny. Czyszczenie i przechowywanie narzędzi w odpowiednich warunkach jest ważne ze względu na możliwość przenoszenia na nich patogenów chorób roślin.